
Spanning op het werk
Er zijn afgelopen jaar een aantal wijzigingen geweest op het werk van Peter. Na de reorganisatie heeft hij 2 van de 5 dagen een nieuwe plek op een andere locatie, deels nieuwe collega’s en leidinggevende. Het is wennen en kost hem een hoop meer energie. Hij ligt weer regelmatig ’s nachts wakker en door zijn hoofd spelen vele scenario’s zich af over wat er fout dreigt te gaan en hoe het beter geregeld had moeten worden, wat de leidinggevende vandaag bedoelde met die opmerking vandaag…Vermoeid staat hij op en vermoeid komt hij thuis.
Spanning thuis
Peter en Marijke hebben 3 kinderen, dus het is altijd een levendige bedrijvigheid thuis. Normaal gesproken is dat niet zo’n probleem, hij kan t wel hebben – al is het vaak wel pittig. Met periodes gaat het heel moeizaam tussen hem en zijn vrouw.
De laatste maanden geeft Marijke aan dat het niet door kan gaan zo. Als hij thuis komt, is er direct spanning voelbaar. De kinderen (met name de jongste) reageren er direct op met onrust, gekke drukke dingen doen, schreeuwen of boos worden. Ze vindt het vervelend, raakt geïrriteerd en stuurt Peter dan de kamer uit, waarop er over en weer verwijten ontstaan en Peter gewoon blijft zitten. Hij is immers vader! Hij wil gewoon bij zijn gezin zijn en laat zich niet zomaar weg sturen! Marijke zegt echter dat de kinderen pas weer rustig worden als hij weer weg is. Een impasse waar ze niet 1-2-3 uitkomen.
Ruzies, verwijten en vermoeidheid: de koek is op
Het gevolg is dat de sfeer in huis steeds meer gespannen wordt en er vaak ruzies zijn. Zowel Peter als Marijke zijn dag in dag uit moe. Moe van de stress, moe van de ruzies – het is echt niet leuk meer zo! En dat is zachtjes uitgedrukt!
Als ze bij me komen, vertellen ze dat ze dit geen van beide willen. Het lijkt wel of ze verzeild zijn geraakt in een vreemd soort relatie waarin Marijke een soort begeleidersrol heeft aangenomen en Peter daar écht niet op zit te wachten. Ze willen beide gewoon weer een liefdevolle gelijkwaardige relatie.
Op weg naar verbinding
Samen onderzoeken we wat ze beide belangrijk vinden – voor henzelf en in de relatie. Peter geeft aan dat hij ook zoekend is naar hoe hij op een goeie manier zijn vaderrol weer kan herpakken. Hij houdt zielsveel van zijn kinderen, maar ziet op dit moment even niet meer hoe hij weer plezier uit zijn vaderrol kan halen.
De eerste stappen naar meer rust en herstellen van de verbinding worden gezet:
- Peter en Marijke maken samen met mij heldere afspraken, vrij van verwijten voor de momenten dat de spanning in huis oploopt.
- Peter wil in eerste instantie beter om leren gaan met alle stress en dit eerder herkennen zodat hij bijtijds kan schakelen om te voorkomen dat hij overloopt, grip verliest en verzuipt in boze machteloosheid.
- Marijke gaat erop letten dat ze weg blijft van betutteling.
We besluiten eerst dit maar eens terug te brengen in het dagelijks leven. Daarna kunnen we altijd nog kijken of er nog wat nodig is om de liefde tussen hen te herstellen. Ze geven beide aan: als hij goed in zijn vel zit, is er een fijne verbinding tussen hen. Het is lang geleden dat ze dit voelden, maar er is wel weer hoop dat dit ook te hervinden is!
Autisme in de partnerrelatie: op weg naar een liefdevolle verbinding
Als autisme of een vermoeden van autisme een rol speelt in je relatie, kan dit voor aardig wat vraagtekens zorgen. Ook al hou je van elkaar – of misschien twijfel je daar ondertussen aan – door onbegrip en stress doe je elkaar geregeld pijn. Dit brengt veel spanningen met zich mee. Spanningen die hun weerslag hebben op de sfeer in het gezin en het geluk van je kinderen.
In de waan van de dag is dit vaak moeilijk te doorbreken. Als coach kan ik jullie helpen in het hervinden van meer rust, vertrouwen en waardering voor elkaar. Zodat je beide ‘gewoon je zelf’ kunt zijn – met al je makken en mooie kanten. Ik help je graag weer op weg naar een liefdevolle, gelijkwaardige relatie.
Wil je weten hoe?
Grip op stress!
Bij relatieproblemen zijn er in de basis twee onderwerpen die eerst op orde moeten zijn, voor je überhaupt ruimte hebt om nieuwe communicatie in de relatie toe te passen:
- constante stress (onder hoogspanning is contact met anderen extra moeilijk!)
- het nog niet echt goed weten hoe om te gaan met je eigen autisme in je gezin en relatie
Deze dingen leer je in het traject ‘Laat stress geen burn-out worden’.
Beter zicht op autisme in de partnerrelatie
Autisme in de partnerrelatie vraagt extra precisie-aandacht voor een aantal zaken. Ik geef een paar keer per jaar de online workshopreeks ‘Autisme in de partnerrelatie’ waarin je leert welke pijlers er belangrijk zijn om je relatie goed te krijgen en te houden. Het is het fijnste om deze 4 avondworkshops samen met je partner te volgen zodat je samen werkt aan het herstellen van de verbinding, maar het kan ook alleen als dat op dit moment beter uit komt. Meer weten over de workshops Autisme in de partnerrelatie? Je leest er hier meer over.
Andere vragen? Maak een afspraak voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Daarin maken we helder wat de kern van jullie moeilijkheden is en wat de eerste stap is richting meer rust in de relatie.
Leesvoer-suggesties m.b.t. fijnere stresshantering bij autisme
Gratis praktische oefening voor het stap voor stap in kaart brengen van je stress-signalen
Waarom is het zo lastig om je stresslevel hanteerbaar te houden?
Stress-oorzaken: handig om te kennen!
Structuur brengt muziek in je leven
Balans voor overzicht en opladen
Helder zijn over je grens en stress
Kinderfeestjes-stress voor ouders met autisme
Wil jij toewerken naar meer rust en minder stress in je leven en relatie?
Dan is de eerste stap het creëren van meer rust!
Met een hoofd vol chaos en stress is het onmogelijk om contact te maken met een ander.
Daarvoor moet je eerst het contact met jezelf herstellen.
Wil je weten jij daarvoor nodig hebt? Dat leer je in de training ‘Laat stress geen burn-out worden!’