Verrassing! Ik hou van je!

Marijke heeft wat gaafs bedacht voor Valentijnsdag. Eigenlijk doen ze daar nooit aan, want Peter vindt het maar onzin. Hooguit goed voor iedereen die deze dag marketingtechnisch totaal uit wil buiten….

Maar dit jaar wil ze hem verrassen met een citytripje. Ze heeft geregeld dat opa en oma er zijn om de kinderen op te vangen. Toevallig kreeg Peter oma aan de lijn over het weekend en dat ze er morgen op tijd zal zijn….

Peter wist van niets!

Hij vraagt snel wat na bij Marijke: waarom heeft ze hem niet gezegd dat zijn schoonouders komen?!? Hij wil dat altijd van te voren weten en niet zomaar overvallen worden met bezoek.

Vage antwoorden maken woest!

In plaats van een helder antwoord, krijgt hij een vaag verhaal over iets leuks samen doen, even weg gaan…

Zijn hoofd slaat op hol:

Ze weigert gewoon meer informatie te geven!

Hoe langer het door zijn hoofd gaat, hoe bozer hij wordt!

Ze líegt gewoon tegen hem – dat doet ze anders nooit!

Zij bepaalt nu gewoon voor hem hoe hij zijn weekend gaat besteden! Zonder overleg! Niemand bepaalt voor hem wat hij MOET doen, niemand!!!!!

Hij MOET niets!!!

Hij gaat gewoon weigeren om mee te werken! Want als ze dit al niet snapt, wat gaat er dan nog meer gebeuren?!?

In zijn hoofd ontploft het bijna, zoveel spanning, zoveel boosheid, zoveel angst…

Zo’n zin in het weekend!

En dan komt Marijke vrolijk thuis van haar werk. Ze heeft zo’n zin in het weekend! Even lekker met z’n tweetjes weg, de liefde vieren, gewoon omdat het kan!

Vette ruzie

Zodra ze de deur open doet, staat Peter klaar: rechtop, groot, één brok spanning en boosheid. Hij eist NU een verklaring!

Marijke begint net zo hard terug te schreeuwen – maar ineens roept ze:

“Stop! We moeten praten!”

De plotselinge ‘Stop!’ werkt.

Even zijn ze stil.

Peter realiseert zich wat er gebeurt en zegt: “je hebt gelijk, we moeten praten, er gaat hier iets écht niet goed!”

Begrijpen en verbinding herstellen

Zo komen ze tot de ontdekking dat ze beide in hun eigen hoofd bezig waren met het weekend. Ieder op hun eigen manier. Zonder dat ze wisten wat er bij de ander speelde.

Peter realiseert zich dat zo’n uitje in haar taal eigenlijk betekent dat Marijke zielsveel van hem houdt. Het onverwachtse is alleen niet zijn taal van liefde.

Ook al kent Marijke hem al vele jaren, in haar eigen enthousiasme had ze dat éven over het hoofd gezien….

Maar goed, praten helpt.

Ze vertelt hem haar plannen – het lijkt hem superleuk nu hij weet wat er komt.

Ze maken er een fijn weekend van.

Extra info over de ‘Dagelijkse Dingetjes’

Een verrassing is niet per definitie voor iedereen prettig.

Het kan grote onrust oproepen, zowel bij volwassenen (zoals in dit verhaal) als bij kinderen.

Ik weet van een aantal kinderen en volwassenen dat ze onder andere daarom hun eigen cadeaus uitzoeken voor verjaardag of andere feestdagen.

Weten wat er staat te gebeuren kan veel schakelmomenten voorkomen. Schakelmomenten kosten veel energie.

En als je graag samen een leuke dag wilt hebben, is het handig om daar rekening mee te houden. Dan kan die energie aan de juiste dingen gespendeerd worden.

Wat hier ook in naar voren komt, is dat Marijke in haar eigen enthousiasme gewoon even helemaal vergeten is dat haar man helemaal niet van dat soort verrassingen houdt – ook al zijn ze lang samen.

Ze doet er geheimzinnig over (want dat is leuk spannend!) en Peter merkt dan natuurlijk direct dat wat ze zegt niet helemaal compleet is – er klopt iets niet. Dat voelt hij haarfijn aan! En eerlijkheid is mega belangrijk voor hem! Dus dit is een hele vette trigger!

Dus ook als je al lang samen bent, dan nog kun je geregeld met elkaar voor verrassingen komen te staan. Of je denkt ‘Oh tuurlijk – had ik kunnen weten!’ – maar ja, kan dus nog altijd gebeuren.

Boze woorden zijn stress, geen inhoud

Belangrijk is dan om zo snel mogelijk te realiseren dat alle boze dingen die gezegd en geroepen worden, eigenlijk pure stress zijn.

Dan is het niet nodig (en ook écht niet handig!) om op de inhoud van de woorden in te gaan. Dan is het nodig om de boosheid en alle andere emoties te herkennen als stress doordat er zaken onduidelijk zijn.

Tijd voor onderzoek dus!

Je gaat elkaar een kijkje in je hoofd geven (oftewel, uitleg geven wat er gebeurd is, wat je dacht, wat je wilde). Je kunt er gerust van uit gaan dat je geen van beide verkeerde intenties had – hoe rottig de stress ook naar buiten kwam.

De STOP!

Een ‘Stop!!!’ kan geroepen worden door de eerste die het opmerkt.

Zeker als dit een afspraak is die je met z’n tweeën gemaakt hebt voor dit soort momenten, werkt dit uitstekend. Je doorbreekt daarmee de conflictcirkel waar je samen ingetuind bent.

Er zit nog iets verstopt in deze Dagelijkse Dingetjes: liefdestalen. Samen iets leuks doen is een van de 5 liefdestalen.

Nadat Peter duidelijkheid weer had over de plannen, kan hij weer ontspannen en zien dat deze actie bedoeld was als een daad van liefde.

Wil je meer leren over de Liefdestalen, kijk dan even hier of doe mee met de workshopreeks over Autisme in de Partnerrelatie.

Dagelijkse Dingetjes bij autisme

Dit is een verhaal uit de serie ‘Dagelijkse Dingetjes op Donderdag’.

Dit zijn waargebeurde verhalen het het alledaagse leven met autisme, verpakt in een fictief ‘auti-gezien’.

Wil je de ‘Dagelijkse Dingetjes’ ontvangen in je mailbox, meld je dan hier aan voor mijn mail. Dan tref je alle belevenissen van Peter, Marijke en hun kinderen elke donderdag in je mailbox!

Tips, blogs en nieuwtjes

Regelmatig ontvang je een mail met daarin o.a. het blog 'Dagelijkse Dingetjes bij Autisme', tips, blogs, interessante artikelen en informatie m.b.t. meer rust en een fijnere relatie voor ouders met autisme.

Toestemming nieuwsbrief
Marketing door