3 tips om meer rust en plezier in je leven te ervaren

Balans is het evenwicht tussen wat je aankunt en wat je krijgt te dragen.

Het is vaak een dun lijntje tussen het ‘niet teveel’  en ‘niet te weinig’ aan prikkels, uitdaging en activiteiten. 

Misschien ken je wel dat gevoel van ‘uit balans’ zijn. Je voelt je dan moe, futloos, snel geïrriteerd en overprikkeld. Zo’n moment waarop je denkt: “het enige dat ik wil, is even helemaal niets! Even rust aan mijn hoofd!”.

Maar wat is nou eigenlijk Balans in je leven?

En waarom is het zo belangrijk?

Je bent uit balans als je veel MOETEN ervaart, als je het gevoel hebt steeds maar achter de feiten aan te lopen, als je het gevoel hebt in een grote chaos te leven.

De andere kant kan zijn dat je juist te weinig uitdaging hebt, verveling, nooit eens lekker voldoening uit je werk krijgt omdat het te saai is.

Als je (kenmerken van) autisme hebt, is de balans vaak extra snel verstoord. Dit komt mede door de andere informatieverwerking. Zo heb je bijvoorbeeld meer tijd nodig voor de verwerking van alle prikkels van buitenaf, maar is je denkwijze sneller/anders dan van je collega’s. Of je nu uit balans bent door teveel of door te weinig activiteiten, het gevolg is hoe dan ook dat je ‘leegloopt’, dat je gebrek aan plezier en energie ervaart. Dat je ervaart dat je te weinig te kiezen hebt over zoals het gaat – dus een gebrek aan controle over je eigen leven.

Als er íets is dat stress oplevert, is het wel gebrek aan controle!

Tijdig herstel is essentieel

Als je de balans tussen inspanning en ontspanning niet tijdig herstelt, houd je je lichaam contant in een stresssituatie. Je energiereserves raken op, stresshormonen gieren door je lijf, je leven voelt zwaar en je kunt gewoon niet jezelf zijn. In elk geval niet zoals je dat zou willen. Op je werk krijg je minder voor elkaar en thuis kun je nog maar weinig genieten van je kroost of je partner. Het enige waar je dan nog behoefte aan hebt is rust en afzonderen en ‘Gewoon Even Geen Gedoe’ meer aan je hoofd van wie dan ook!

Als dit dag in dag uit door gaat, beland je uiteindelijk in een burn-out. Op het diepste punt van een burn-out kun je weinig anders meer dan op bed of bank zitten en slapen. De weg eruit duurt lang. Je kunt er rustig een aantal maanden tot soms wel een paar jaar volledig door uit de running zijn. En geloof me, dat WIL je niet! (zei de ervaringsdeskundige…)

Maar hoe ziet het er eigenlijk uit als je IN Balans bent?

Als je in balans bent, kun je het gevoel hebben dat je lekker ‘in the flow’ zit: dingen lopen goed en als er wat fout gaat, kun je het handelen. Je kunt makkelijker schakelen tussen de ene en andere activiteit. Kunt makkelijker de prikkels uit je omgeving verwerken. Daarnaast heb je dan de energie om fijn contact aan te gaan met je partner of om te genieten van de gekke fratsen van je kinders.

Kortom: die balans is nogal Ontzettend Belangrijk in je leven! Juist als je (kenmerken van) autisme hebt! Er zijn vele manieren om de balans in je leven te herstellen. Het is heel persoonlijk wat werkt en wat niet. Jij mag dus jouw manier kiezen. Door het doorlopen van de 7 stappen van stress naar rust bij autisme kun je jouw balans weer vinden en helder hebben wat nodig is om te herstellen als je met het gedoe-van-alledag toch weer even uit balans bent.

Tip 1: Agenda

Kijk eens naar je agenda: hoeveel activiteiten staan er in per dag? En per week? Maak eens een overzicht voor jezelf van 1 week met daarin de activiteiten die energie kosten en de activiteiten die je energie geven. Wat is je conclusie? Niet tevreden? Kijk wat je kunt veranderen. Bespreek het met je partner. Het kan een aardige puzzel zijn om iets weg te laten of toe te voegen aan je dagelijkse leven.

Tip 2: Hobby?

Ik had zelf op een gegeven moment geen idee meer wat het begrip ‘hobby’ nou eigenlijk inhield….weet jij het nog? Een hobby is iets dat je leuk vindt, waar geen moeten achter zit en wat je energie oplevert ook al kost het tijd. Het is ‘ME-time’: tijd helemaal voor jouw plezier. Ik ben zelf weer viool gaan spelen, alleen en in orkest. Heerlijk!

Tip 3: Rust

Zorg een paar keer per week, zo niet dagelijks, voor momenten van échte rust. Bijvoorbeeld alleen in een ruimte zitten om te lezen, of om gewoon te liggen met je ogen dicht, of een ontspanningsoefening te doen. In een gezin is het handig om dit te laten weten aan degenen die thuis zijn. Dan kunnen ze er rekening mee houden dat ze je gedurende dat half uur (of wat voor tijd je dan ook neemt), niet storen. Het feit dat jij weet dat zij het weten en je niet zullen storen, geeft ook rust.

Keuzes maken

Balans in je leven ervaren, staat en valt met inzicht in je activiteiten en bewust KIEZEN voor rust en plezier. Door allerlei zaken in je leven kan de balans regelmatig verstoord worden. Maar wanneer je weet hoe je dit weer kunt herstellen, is dat niet zo’n punt. Als je over het algemeen redelijk in balans bent, kun je ook tijdelijke extra belasting beter aan. Al was het maar omdat je wéét hoe je er weer grip op krijgt!

Hierboven staan maar 3 tips om meer balans en minder stress in je leven te ervaren. Maar zoals ik al zei: er zijn veel dingen die je kunt doen om dit te bereiken.

Ik ben benieuwd welke tip je het meeste aanspreekt.

Tips, blogs en nieuwtjes

Regelmatig ontvang je een mail met daarin o.a. het blog 'Dagelijkse Dingetjes bij Autisme', tips, blogs, interessante artikelen en informatie m.b.t. meer rust en een fijnere relatie voor ouders met autisme.

Toestemming nieuwsbrief
Marketing door