Lekker op pad!

Fris en fruitig en vol goede moed sprong ik afgelopen zaterdag op de motor. We gingen weer lekker een moddertochtje rijden!

Dat offroad rijden is toch wel heel wat anders dan op asfalt, dus ik vind het best wel inspannend en heb nog een hoop te leren.

We reden door modderpaadjes, kuilen, over boomstammetjes en andere spannende dingen. Het zadel van de motor van de motor werd relatief weinig gebruikt….

We dachten dat het met 3 graden koud zou zijn, maar al gauw had ik het bloedheet van al dat harde werken op die motor!

Ik heb dus ondertussen een lekkere portie voldoening gevende spierpijn in mijn benen, romp en armen;)

Oef…

In de loop van de dag kwam er meer en meer regen. Mijn visier was open, want anders beslaat het met al dag harde werken. Mijn bril besloeg ook. Die druppels gingen m’n beeld in de weg zitten. Ik ging langzamer rijden.

‘Zeg je het wel als het genoeg is?’ zei manlief toen we even stil stonden.

‘Tuurlijk!’ zei ik en ik reed door.

Toch even mijn lijf checken

Maar doordat hij het zei, realiseerde ik me: ik ben eigenlijk best wel moe. Ik ga meer en meer gespannen rijden. Ik ga foutjes maken en vind het vaker eng. En ik rij wel hoor, want Albert (de trainer van Adventure Shield) laat ons hier vast niet rijden als ik het niet zou kunnen…

Mmm… misschien is het toch wel wijs om te zeggen dat het genoeg is geweest, ook al hebben we nog tijd genoeg. We zouden de hele dag gaan en het is pas 3 uur ’s middags…

Dus doorgaan of terug?

Ik vond het niet leuk om toe te geven, maar ja, terug gaan was beter. Vermoeidheid en ik zijn geen vrienden: ik ga fouten maken namelijk. En dat is niet handig als je heel wat uitdagingen op de motor te lijf gaat…

Accepteren dus maar dat mijn grens bereikt is.

Zucht.

Moraal van het verhaal

Signalen van spanning en stress zijn eigenlijk alarmbellen die roepen

‘Let op! Je hebt een keus te maken!’

Neem je je lijf en alles wat het je zegt serieus of ga je door omdat je gewoon netjes volgens de afspraak en verwachtingen alles af wilt ronden zoals gedacht?

In mijn situatie hing er natuurlijk niet zoveel van af. We doen dit voor de lol. Er waren niet eens andere cursisten, we waren de enige ‘gekken’ die met dit weer een offroadtour op de motor deden. Dus we konden gewoon terug. En toch had ik moeite met accepteren dat mijn grens bereikt was. 

Autisme stress en rust

Dit herken jij misschien ook wel. Maar dan in andere situaties. Bijvoorbeeld in je gezin, tijdens de avondmaaltijd of ‘ochtendspits’ in huis. Of als je op het schoolplein staat tussen allemaal gezellig kletsende mede ouders.

Kun je dan je spanning op voelen lopen? Bijvoorbeeld doordat je onrustig wordt of kortaf gaat doen?

Ben je iemand die dan even van tafel gaat en even naar boven gaat? Of net even wat afstand neemt van de andere ouders?

Of vind je dat je gewoon niet moet aanstellen en door moet gaan? Andere ouders doen dit toch ook gewoon?!?

Ik weet het wel maar ik accepteer het nog niet….

Ik spreek natuurlijk ook ouders die steeds beter door hebben wanneer het verstandig is om even wat afstand te nemen van de drukte.

Al is het maar door een paar minuten uit te situatie te gaan.

Maar de crux zit ‘m niet alleen in opmerken, óók in het kunnen accepteren dat je dit soms nodig hebt om erger te voorkomen.

Want de keus is helder: doorgaan in stress geeft gedoe, geruzie, overprikkeling, uitputting en verlies van contact.

Op tijd stoppen geeft korter herstel omdat er minder gedoe is geweest en je minder gestrest bent geraakt.

Dit weten is 1.

Dit doen, is oefenen en beetje bij beetje leren accepteren dat ook jouw belastbaarheid iets is om serieus rekening mee te houden.

Dat maakt het leven een stuk aangenamer!

Wil je zelf meer zicht krijgen op je eigen ‘Let op! – signalen’ zodat je op tijd in staat bent om te bepalen wat een verstandig is om te doen voor jezelf (en dus ook indirect voor je kinderen en partner)?

Download dit e-book met een oefening om je stress signalen in kaart te brengen.

E-book stress-signalen herkennen

Vind je het fijn om regelmatig wat alledaagse inspiratie op de mail te krijgen, meld je dan aan voor mijn nieuwsmail. Dat kan via dit fomulier:

Tips, blogs en nieuwtjes

Regelmatig ontvang je een mail met daarin o.a. het blog 'Dagelijkse Dingetjes bij Autisme', tips, blogs, interessante artikelen en informatie m.b.t. meer rust en een fijnere relatie voor ouders met autisme.

Toestemming nieuwsbrief
Marketing door