
Einde vakantie!
Eind augustus, de zomervakantie is voorbij.
Het gezinsleven komt zoetjes aan weer terug in het ritme van werk en school.
In het ene gezin is dat jammer, want ’s zomers kon alles in je eigen ritme. Voor de ander had die vakantie 5 weken geleden al voorbij mogen zijn omdat het hele basisritme van het gezin weg valt in vakantieperiodes.
Schakelen
Hoe dan ook – het is een schakelmoment! Zowel voor ouders als kinderen. En schakelmomenten vergen tijd en energie. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden en het voor jezelf en de rest van het gezin zo makkelijk mogelijk te maken.
Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot binnen een ‘auti-gezin’. Ik weet niet hoe het bij jou thuis gaat, maar hier was het toen de kinderen klein waren écht ‘Een Ding’!
Hoe deden wij dat?
Onze zoon had vroeger veel moeite om weer in het ritme van school te komen. Dat vergde dat het thuis relatief rustig was en wij als ouders in konden spelen op wat hij nodig had – ook als dat later naar school gaan was. Of een dag thuis blijven. Of eerder thuis uit school komen.
Als we er rekening mee hielden en ik dus zelf niet teveel afspraken in plande, dan kon het gewone ritme redelijk snel opstarten.
Voordat ik dit wist, waren de eerste 2 weken van school vol stress en strijd (thuis dan, op school was dit niet zo zichtbaar).
Dan had ik gewoon allerlei afspraken, want agenda-technisch kon dat. Maar zodra er dan iets anders liep, zoon wat meer moeite had kwam ik in de knel tussen werk en wat het thuisfront nodig had – wat een hoop stress gaf dat! En ouders met stress in de buurt van gevoelige kinderen…. dat heeft doorgaans geen goede uitwerking… Herkenbaar?
En gestreste ouders, betekende ook extra gestreste kinderen en dus was het dan extra moeilijk om de boel weer op de rit te krijgen…..
Drama, woedeaanvallen en uitputting waren het gevolg. Het hele gezin had er last van.
Dat kan gelukkig ook anders!
Wat voor jou geldt, geldt ook binnen het hele gezin: zorg voor rust!
Hier een aantal tips die je daarin kunnen helpen:
- Weet welke stress-signalen belangrijk zijn om op te letten, zowel voor jezelf, je partner, je kinderen. Als je op tijd ziet dat de spanning op loopt bij jezelf of je kinderen, dan kun je nog bijsturen en de rust terug brengen. Loopt de spanning te lang op, dan is er kans op ‘kortsluiting’, dwars gedoe, woede, verstarring.
- Weet wat belangrijke stress-oorzaken zijn: zo na de vakantie betekent weer schakelen, veranderen van dagritme, weer wennen aan nieuwe dingen, weer extra prikkels binnen krijgen – het heeft soms echt extra voorbereiding, duidelijkheid en tijd nodig om daar weer aan te wennen.
- Helpende structuur aan brengen: bijvoorbeeld je eigen planning aanpassen: zorg dat er rust in huis is die eerste week. Geen afspraken plannen als die ook een week later kunnen. En ook afstemming van de agenda samen met je partner: kun je samen al voorzien waar mogelijk knelpunten liggen zodat je die voor kunt bereiden en goed af kunt stemmen met elkaar?
- Balans in activiteit en rust: voor jezelf, maar ook voor de kinderen. Kun je bewust de agenda voor jezelf en de rest van het gezin relatief leeg houden, zodat je ruimte hebt om weer op te laden of ruimte hebt om stress te ontladen? Heb je ruimte om samen als gezin wat leuks te doen? Bijvoorbeeld even naar het bos of een andere rustige activiteit die iedereen leuk vindt. Dit is vaak erg voedend.
- Beter omgaan met prikkels: zijn er extra prikkels die je moet verhapstukken? Of kun je extra fijne prikkels toevoegen? Bij onze zoon hielp (en helpt nog steeds) een voetmassage, de hond aaien en even lekker stevig stoeien. Echt even met dat lijf bezig gaan en alle spanning ontladen. Wat heeft jouw kind nodig aan prettige prikkels? Wat heb je zelf nodig? Een stevige wandeling, een bad, een knuffel?
- Heldere communicatie over stress, grenzen en hulp:
- gesprek met je partner over hoe deze eerste schoolweek voor je is. Heb je nog wat van elkaar nodig hierin als steun?
- bijvoorbeeld kleine uitleg op school en samen bespreken wat mogelijk is als het niet gelijk de hele dag lukt, dat haalt de spanning er uit.
- heb je qua werk evt de mogelijkheid om wat aan te passen, flexibel te werken zodat je niet knel zit met afspraken?
- heb je van iemand anders hulp nodig?
- Als je helder hebt wat werkt voor jezelf en je gezin, kun je dit samen met je partner noteren en aan het eind van de volgende vakantie er weer even bij pakken. Sommige dingen komen namelijk elke keer weer terug en alles wat je voor kunt zijn, scheelt jou stress, scheelt de kinderen stress, scheelt stress in de relatie. Helderheid draagt bij aan meer harmonie in je gezin en dus voor jezelf.
Wat doe jij om na de zomer weer goed op te starten en het gezin weer in het gewone ritme te krijgen?
