tanden poetsen is overprikkelend bij autisme

Soms kan het in je hoofd zó helder zijn, dat het voor jezelf een vanzelfsprekend feit is. Beetje jammer dat dit voor je partner niet automatisch ook zo is….

Het kan een bron zijn van onbegrip en stress in de relatie. En helemaal als het je eigen planning plotseling door de war gooit….

Daarover lees je in deze Dagelijkse Dingetjes:

Ontploffingsgevaar door planningsperikelen

Plotseling woest!

Rustig zitten ze aan tafel. Marijke benoemt terloops dat ze zin heeft in zaterdag: even met een vriendin op stap. Ze noemt nog iets over de voorbereiding voor Catelijne, die die dag op tijd naar haar nieuwe sport moet. Ze zegt nog meer en het zal vast allemaal heel zinnig zijn, maar Peter hoort het al niet meer.

De stoom komt bijna letterlijk uit zijn oren! Hij ontplóft zowat! Kwaad roept hij dat hij ook nóóit eens iets voor zichzelf kan doen! ‘Er is hier ook altijd wát!!!!’

Marijke schrikt zich wezenloos en haar eerste reactie is een boos ‘Doe ff normaal hé! Ik pas me hier al de hele tijd aan iedereen aan!!!’

Peter wordt nog bozer, staat op en slaat met zijn vuist op tafel om zijn woorden kracht bij te zetten.

 

Boosheid = stress

Marijke realiseert zich ineens dat zulke plotselinge en heftige boosheid een teken is dat er ineens torenhoge stress is en besluit het over een andere boeg te gooien.

Ze zet haar voeten op de grond, ademt een keer diep in en uit om haar rust te hervinden en zegt: ‘Wacht even, ik begrijp je niet, vertel me waarom je ineens zo boos bent’.

Peter gaat weer zitten, de onrust en stress gieren nog door zijn lijf, maar de boosheid zakt.

Hij had gepland om zaterdag lekker een flink eind te gaan fietsen. Het zou er perfect weer voor zijn: beetje fris, maar wel droog. Lekker vroeg op pad, over het fietspad door het bos, als alles nog rustig is en dan ergens eind van de middag pas thuiskomen. Heerlijk!

En ineens valt dit allemaal weg omdat hij met zijn dochter weg moet!

Omdat zijn vrouw zo nodig met iemand anders afspreekt op zijn vrije dag!

Marijke kijkt hem verbaast aan: ‘Ik wist niet dat je fietsplannen had!’

Peter is er echter volledig van overtuigd dat dit wel in de planning stond. Uiteindelijk concluderen ze dat het vooral in Peters hoofd héél duidelijk op zijn planning stond.

 

Beide zicht op dezelfde planning

Het is niet de eerste keer dat ze dit mee maken. Als iets in zijn hoofd zo duidelijk is dat het eigenlijk al een feit is, staat hij er gewoon niet altijd bij stil dat dit dan ook naar buiten gebracht moet worden. Zeker in een gezin.

En ja, als ze er rustig over praten, weten ze beide dat ze die tijd voor zichzelf hard nodig hebben. Hoeveel ze ook van hun kinderen houden – soms even zonder kids kunnen zijn is essentieel om op te kunnen laden.

Samen puzzelen ze het weekend zo dat er voor ieder ruimte is om hun eigen ding te doen.

Ze nemen zich wederom voor dat ze vaker even samen de week doorspreken.

Dat voorkomt een hoop gedoe!

(Weten ze al uit ervaring, maar op een of andere manier hebben goede voornemens ook de neiging na een tijdje stilletjes weg te sluipen…de ontploffing is dan een hele duidelijke reminder om dit weer op te pakken 😉)

Dagelijkse Dingetjes bij autisme

Dit is een verhaal uit de serie ‘Dagelijkse Dingetjes op Donderdag’.

Dit zijn waargebeurde verhalen het het alledaagse leven met autisme, verpakt in een fictief ‘auti-gezien’.

Wil je de ‘Dagelijkse Dingetjes’ ontvangen in je mailbox, meld je dan hier aan voor mijn mail. Dan tref je alle belevenissen van Peter, Marijke en hun kinderen elke donderdag in je mailbox!

Tips, blogs en nieuwtjes

Regelmatig ontvang je een mail met daarin o.a. het blog 'Dagelijkse Dingetjes bij Autisme', tips, blogs, interessante artikelen en informatie m.b.t. meer rust en een fijnere relatie voor ouders met autisme.

Toestemming nieuwsbrief
Marketing door

In dit gratis e-book vind je een oefening om die plotselinge boosheid eerder te kunnen begrijpen en misschien zelfs voor te zijn.

E-book stress-signalen herkennen