Nieuwe schoenen kopen is niet altijd makkelijk.

Voor onze zoon was dit van kinds af aan al een hele lastige. Als klein jongetje kon hij flink krijsen in de schoenenwinkel. Ik wist toen intuïtief al wel: dit vergt rust, met harde hand dwingen maakt het erger. Soms moest het in 2 keer. En ik zocht altijd rustige momenten uit.

Nu gaat dat ietsje anders natuurlijk, hij is ondertussen een twintiger die zelf zijn schoenen koopt. Maar alléén als het niet anders kan;).

De foto die je hier ziet een van een paar van zijn schoenen. Ik wilde destijds al veel eerder met hem nieuwe halen…. Maar hij niet! Het heeft mij heel wat maandjes geduld gekost en mezelf blijven herinneren: ‘hij doet het wel op zijn moment!’

Maar ik weet dat hij hierin niet de enige is. Daarom deze ‘Dagelijkse Dingetjes’. Geïnspireerd door onze kerel, aangevuld met ervaringen van anderen.

Heb jij hier nog een mooie aanvulling op, dan zou ik het heel fijn vinden als je het me mailt! Ik zal het dan volgende keer ook delen als extra tips, zodat we van elkaar kunnen blijven leren.

tanden poetsen is overprikkelend bij autisme

Nieuwe schoenen is een ‘Ding’!

Kapotte schoenen

Sebas is weer toe aan nieuwe schoenen.

Hij heeft ze al een aantal jaar en draagt ze dag in dag uit. 1 paar. Niets anders.

Maar ja, schoenen slijten. Helaas.

Wat hem betreft mogen er slijtvaste schoenen uitgevonden worden zodat je maar 1 keer in je leven schoenen hoeft te kopen….

Het kopen van een nieuw paar stelt hij zo lang mogelijk uit. Tot er letterlijk gaten in zitten en hij natte voeten krijgt als hij ’s ochtends door het gras loopt om de hond uit te laten.

 

Nieuwe schoenen

Nieuwe schoenen uitzoeken is een ‘Ding’.

Ze zitten nooit lekker. Hoe moet je dan bepalen welke goed zijn?

In de winkel gebeurt er ook altijd van alles:

 • er is er muziek
 • zijn er mensen
 • er zijn praatjes over ditjes en datjes
 • hij krijgt vragen over of ze lekker zitten (wat hij dus nog niet weet, dat heeft tijd nodig, dus wat moet je dan antwoorden????)
 • door de gevoeligheid op tast (in dit geval bij zijn voeten), is het ook een moment van heel veel prikkels.

In die veelheid aan prikkels een keuze moeten maken is lastig. Uiteindelijk is het een beetje een gok of hij de goede kiest. Hij kiest wat het minst vervelend voelt.

Marijke gaat mee om een deel van de praatjes op te vangen, zodat hij zich kan concentreren op de schoenen.

Hij heeft een keus gemaakt. De oude schoenen weer aan, de nieuwe gaan mee naar huis. Daar duurt het nog een paar wandelingen voor hij besluit dat de oude schoenen nu echt weg mogen. Want ook dat moment wil hij zelf bepalen. Niets gaat zomaar ineens weggegooid worden!

Na ongeveer een week zuchtte hij: “Hèhè, ze voelen nu eindelijk als mijn schoenen’.

Extra uitleg bij deze Dagelijkse Dingetjes:

De moeite met nieuwe schoenen kan te maken hebben met hoge gevoeligheid voor prikkels: het gevoel en eigen geur van schoenen die al lang bij je zijn. Dit is vertrouwd en prettig zacht en gevormd naar jouw lijf.

Nieuwe schoenen voelen stug, ruiken soms sterk naar nieuw leer of iets anders – in elk geval geen eigen geur, maar storend.

Het is ook een ongewenste verandering.

Stel dat je goed in je vel zit, dan is dit helemaal niet zo erg. Het kan even wat onaangenaam zijn, maar ach het hoort erbij.

Maar stel dat je net in een periode zit waarin het niet goed gaat met je en je al fiks overprikkeld en oververmoeid bent, dan zal de impact van zoiets als nieuwe schoenen een grote stoorzender kunnen zijn. Dan komt dit bovenop de drukte van werk, spelende of ruziënde kinderen of lastige communicatie met je partner…

Het kan dan nét die druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Ik weet van een aantal mensen dat schoenen dragen sowieso echt niet fijn is. Die lopen het liefst op blote voeten of met sandalen/slippers. Er zijn ook ‘Barefoot Shoes’ om het blote-voeten-gevoel zoveel mogelijk te behouden, maar toch je voeten te beschermen tegen scherpe dingen op straat.

Of en in welke mate jij gevoelig bent voor alles wat er met je voeten gebeurt, is persoonlijk.

Daarom hier een aantal overwegingen waar je rekening mee zou kunnen houden.

Kijk gewoon welke dingen het voor jou makkelijker maken om nieuwe schoenen of kleding te kopen en de oude weg te doen.

Tips om rekening mee te houden:

 • Ben je iemand die zelf wil bepalen wanneer het tijd is of vind je het een prettige duidelijkheid als bijvoorbeeld je partner aan geeft wanneer dat nodig is om iets te vervangen?
 • Je kunt van te voren alvast bepalen in welke winkel je waarschijnlijk slaagt (online kijken of een kort bezoekje vooraf aan bepaalde winkels).
 • Winkel op een rustig moment of bestel online en pas de schoenen thuis in alle rust als je dat prettiger vindt.
 • Heb je graag iemand mee die de sociale praatjes een beetje opvangt omdat je zelf al druk genoeg bent met bepalen welke schoenen het beste zijn?
 • Check of je je goed genoeg voelt om dit te gaan doen, zeker als dit bij jou fikse overprikkeling geeft. Kies desnoods een andere dag.
 • Hoe zit het met de reis naar de winkel toe? Is de winkel dichtbij of rij je het halve land door op zoek naar de juiste schoen? Is het autorijden dan ontspannend voor je of inspannend? Rijd je dan zelf of laat je je rijden? Toen ik bijvoorbeeld met zoon op weg ging voor nieuwe schoenen, heeft hij heen gereden. De terugweg heb ik gereden, zijn hoofd zat al vol.
 • Ook het weg doen van vertrouwde spullen, schoenen, kleding is soms moeilijk. Dus dat heeft ook wel eens tijd nodig. Lukt dit niet in je eentje, vraag dan iemand anders om je te helpen duidelijkheid te scheppen over wanneer iets wel/niet weg kan.
 • Ben je nog gevoelig voor bepaalde materialen?
 • Realiseer je dat als je net je nieuwe schoenen gaat dragen, het mogelijk is dat je de hele dag last kunt hebben van overprikkeling. Het kan bij autisme langer duren voor je lichaam die signalen alleen nog onbewust waarneemt (zoals wanneer je gewend bent). Zolang je die nieuwe schoenen bewust voelt, kan dit behoorlijk verstorend werken op de rest van je dag, je concentratie en geduld.
 • Als je weet dat je last hebt van die overprikkeling, probeer dan de tijd met nieuwe schoenen op te bouwen, prettige prikkels toe te voegen (waardoor je minder last hebt van de nare prikkels) of om ondertussen iets leuks te doen waardoor je je aandacht verlegt.
 • Zorg dat je in elk geval iets van schoeisel vindt dat zo prettig mogelijk zit. In mijn ogen is dat vele malen belangrijker dan dat het mooi is…maar goed, dat is natuurlijk ook per persoon verschillend. De meeste mensen die ik ken, gaan vooral voor praktisch en wat de rest van de wereld daarvan vindt, boeit niet zo;)

Zit hier iets tussen waar jij wat aan hebt?

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Of juist mooie aanvullingen qua tips? Ik lees ze graag! Stuur me hier een mail.

Dagelijkse Dingetjes bij autisme

Dit is een verhaal uit de serie ‘Dagelijkse Dingetjes op Donderdag’.

Dit zijn waargebeurde verhalen het het alledaagse leven met autisme, verpakt in een fictief ‘auti-gezien’.

Wil je de ‘Dagelijkse Dingetjes’ ontvangen in je mailbox, meld je dan hier aan voor mijn mail. Dan tref je alle belevenissen van Peter, Marijke en hun kinderen elke donderdag in je mailbox!

Tips, blogs en nieuwtjes

Regelmatig ontvang je een mail met daarin o.a. het blog 'Dagelijkse Dingetjes bij Autisme', tips, blogs, interessante artikelen en informatie m.b.t. meer rust en een fijnere relatie voor ouders met autisme.

Toestemming nieuwsbrief
Marketing door