Voorspeelavond op de muziekschool

Peter, Marijke en Catelijne zijn samen naar de voorspeelavond bij de muziekschool. Catelijne speelt harp en mag vanavond laten horen wat ze al kan.

Sebas vindt zo’n avond met een hoop ‘herrie’ en een hoop mensen sowieso niets aan – hem niet gezien! Hij blijft mooi thuis!

Suuz had een drukke dag op school gehad – ook zij kiest vanavond voor de rust thuis. Morgen heeft ze immers een tentamen en dan is een avondje ‘pure overprikkeling’ geen goed idee! (anders zou ze het misschien wel doen voor haar zusje)

Dus zijn ze nu met z’n drietjes op pad. Ook goed. Soms gaat het gewoon niet met het hele gezin.

Pauzedrankje

In de pauze kunnen ze lekker een drankje halen. Uiteraard staan er behoorlijke rijen aan ouders en kinderen bij de bar. Peter ziet het écht niet zitten om in die drukte te staan! Dan drinkt hij nog liever niets! Maar Catelijne wil wel graag haar drankje…

Ze besluiten dat Marijke het drinken haalt en de drukte trotseert. Peter gaat met Catelijne naar een relatief rustige plek in de ruimte – een eindje weg van alle andere mensen.

Zo maken ze er gewoon even een vader-dochter-momentje van;)

Zo simpel, maar het voorkomt een hoop ellende als gevolg van overprikkeling en stress.

Ontvlucht je stress-domino

Peter weet van zichzelf namelijk dat als hij tussen al die mensen zou gaan staan voor zijn drankje de kans op stress levensgroot is. Zeker als ze dan nog dingen gaan vragen, hij het niet goed verstaat in het geroezemoes of geen antwoord weet op vragen ‘welke appelsap wilde u?’.

Dat geeft dan zo’n lekker ‘domino-effect’: geïrriteerde of botte reacties naar Catelijne of Marijke, daarover ruzie met Marijke die dan vindt dat hij de avond weer eens verpest met zijn lompigheid, Catelijne die erover huilt, nog meer overprikkeling door dat geluid en last but not least een hele dikke vette portie schuldgevoel zodra de boosheid gezakt is….

Geen goed idee dus!

Doe dan maar even zo’n gezellig vader-dochter-momentje en een moeder die de drankjes wel haalt.

Handig weetje!

Daarom kan het zo handig zijn om te weten wat je eigen stressbronnen zijn.

Er zijn immers situaties zoals deze waarin je ze met een kleine aanpassing prima kunt vermijden.

Wanneer sta jij in de rij?

Zit je zelf wel eens in een vergelijkbare situatie? Bijvoorbeeld bij de ingang van een pretpark, een drukke winkel, de ‘fastfood-keten-met-de-M’, enz. waar veel mensen en geluiden zijn, vragen volgen en snelle antwoorden verwacht worden?

Ben je samen met je partner, kun je dan de taken verdelen?

Ben je alleen met de kinderen, wat helpt je dan?

Bijvoorbeeld

  • vooraf checken wat je moet zeggen
  • vooraf check waar je precies moet zijn en hoe het er uit ziet, zodat je niet hoeft te zoeken
  • alle info vast van te voren op een briefje
  • zorgen dat je zo rustig mogelijk bent vooraf zodat je niet met een hoofd vol stress die drukke rij moet zien te trotseren

Ik ben benieuwd: wat is jouw strategie voor dit soort hectische momenten?

Dagelijkse Dingetjes bij autisme

Dit is een verhaal uit de serie ‘Dagelijkse Dingetjes op Donderdag’.

Dit zijn waargebeurde verhalen het het alledaagse leven met autisme, verpakt in een fictief ‘auti-gezien’.

Wil je de ‘Dagelijkse Dingetjes’ ontvangen in je mailbox, meld je dan hier aan voor mijn mail. Dan tref je alle belevenissen van Peter, Marijke en hun kinderen elke donderdag in je mailbox!

Tips, blogs en nieuwtjes

Regelmatig ontvang je een mail met daarin o.a. het blog 'Dagelijkse Dingetjes bij Autisme', tips, blogs, interessante artikelen en informatie m.b.t. meer rust en een fijnere relatie voor ouders met autisme.

Toestemming nieuwsbrief
Marketing door