
De feestdagen komen er weer aan.
Is december voor jou één grote uitdaging die je in standje ‘overlevingsmodus’ doorbrengt of kun je ervan genieten?
Hoe vier jij de feestdagen?
Met je gezin, een kerstboom en volop versiering en lichtjes?
Met familiebezoek?
Familie waar je het fijn mee hebt? Of familiebezoek dat voelt als een sociale verplichting die al je energie kost?
En heb je daarnaast vanuit het werk nog de nodige kerst- en nieuwjaarsborrels?
Hoe jouw situatie ook is, het is een bijzondere tijd.
Een tijd die vaak toch een hoop extra energie vraagt, terwijl je waarschijnlijk juist toe bent aan rust.
Het gewone ritme voorbij
Alle dagen verlopen anders dan je gebruikelijke ritme. Je bent samen met je gezin hele dagen thuis en met kinderen in huis gebeurt er altijd de hele dag door wel iets. Op zich niet erg, zo gaat dat nu eenmaal. Maar écht even rust en tijd voor jezelf zit er niet 1-2-3 in.
Datzelfde geldt voor je partner en voor je kinderen. Vaak zijn ook zij onrustiger.
Als een van je kinderen ook autisme heeft, is de kans groot dat er ook voor je kroost een hoop extra spanning is.
Dit vraagt van jullie als ouders om extra alert te zijn op het voorkomen van drukke buien, woedeaanvallen of totaal terugtrekken. Zeker als je met familiebezoek zit, kan dit héél wat extra constante alertheid en energie vragen! Iets de hele tijd gezellig houden is een kunst die in een gezin waarin autisme een rol speelt helemaal niet zo vanzelfsprekend is…
Hoe dan wel?
7 Tips voor Fijne Feestdagen:
1. Alarmbellen kennen
Ten eerste is het goed om jezelf bewust te zijn van wat je áán kunt en dit bloedserieus te nemen!
Dit betekent goed in de gaten houden wat er in je lichaam gebeurt. Bij oplopende spanning gaat je lichaam dat aangeven (bijvoorbeeld door vermoeidheid, hoofdpijn, onrust, irritatie). Het is belangrijk om naar deze alarmbellen te luisteren om te voorkomen dat je totaal uit balans raakt en te moe wordt.
2. Reflectie op vorig jaar:
- Wat vond je fijn en wat juist niet?
- Wat zijn voor jou de stress-veroorzakers in deze tijd?
- Het veel en lang sociaal moeten doen?
- De extra prikkels van muziek, lichtjes, versiering?
- De hele dag de kinderen om je heen?
- Het andere eten?
- De andere dag/-weekstructuur?
- Zijn er veel ‘moet-dingen’ waar je tegen op ziet?
- Heb je last van alle vuurwerk? Of kijk je er juist ontzettend naar uit?
3. Wensen en Verwachtingen helder maken
Je kunt samen met je partner en kinderen (als ze daar oud genoeg voor zijn) van te voren bespreken wat voor jullie ideale feestdagen zouden zijn. Los van wat er nu verwacht wordt! Gewoon eens even met een frisse blik kijken naar wat je wérkelijk fijn zou vinden.
- Welke gebruiken vind je belangrijk om te behouden?
- Welke gebruiken volgen jullie omdat ‘het zo hoort’?
- Hoe kun je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken?
- Maak en keuze wat je wel en niet doet. Niets MOET! Echt, de wereld vergaat niet als je niet aan alle gebruikelijke festiviteiten mee doet….
4. Voorbereiding door overzicht en structuur aanbrengen
Als je je keuze hebt gemaakt over wat je gaat doen, kun je bekijken wat je kunt voorbereiden. Je kunt natuurlijk nooit alles van te voren weten, maar juist nu er al veel zaken anders gaan dan anders, is het fijn om in elk geval in grote lijnen wel te weten wat de plannen zijn.
En vooral: goed met je partner bespreken wat je beide verwacht. Onuitgesproken verwachtingen over hoe de dagen gaan verlopen en wat je van de ander precies verwacht, zijn garantie voor stress.
5. Rust inplannen
Wat in de voorbereiding heel belangrijk is om in te plannen, zijn de momenten van rust!
Die bepalen namelijk of je een beetje in balans blijft deze dagen of dat je compleet gesloopt het nieuwe jaar begint.
Als je weet dat je een gezellig familie diner te gaan hebt, is het handig om te zorgen dat je vooraf een relatief rustige dag in plant.
En zorg ervoor dat de voorbereidingen voor de feestdagen niet allemaal tegelijk op de laatste dag gedaan worden. Dan ben je al bekaf voordat het feest gaat beginnen. Ik weet niet hoe het met jou zit….maar de meeste mensen zijn écht gezelliger als ze een beetje ontspannen zijn;)
En als je al met een behoorlijk hoog stresslevel aan de feestdagen begint, is het sociale gebeuren wel héél erg hard werken! Niet zelden mondt stress en vermoeidheid uit in ruzie…
Het is voor iedereen verschillend hoe lang je het samen met anderen leuk kunt hebben.
Misschien ben jij na een uur al totall loss? Schat je in dat een hele avond teveel is, maar een deel van de avond wel fijn, bespreek dit dan van te voren met je partner.
Bespreek ook hoe je dit binnen de familie meldt, zodat het een heldere neutrale grens voor jezelf is en geen afwijzing naar hen.
Een andere optie kan zijn om tussendoor even een (half) uurtje alleen-tijd te creëren. Door naar boven te gaan bijvoorbeeld of naar buiten. Dat kan de hele avond een stuk fijner en makkelijker maken.
Ook hiervoor geldt dat als je het van te voren bespreekt, is het voor de anderen niet ‘onverwacht raar’ is (waardoor je dan ook nog eens op zo’n moment gedoe zou krijgen), maar duidelijk en prima om te doen. Zo kun je rustmomentjes creëren waardoor je spanning wat kan zakken.
6. Bijkomtijd na de feestdagen inplannen is net zo belangrijk als de rust vooraf!
Lekker een pyjamadagje doen ofzo.
En bespreek desnoods met je partner om elkaar om en om eigen tijd te geven: even alleen zijn is fijn.
Vergelijk je energievoorraad maar eens met je telefoon: als je bij wijze van spreken zo’n beetje al je applicaties tegelijk gebuikt, raakt ie extra snel leeg. Je zult dus vooral moeten zorgen dat de batterij liefst op 100% vol zit zodat je contact kunt houden. En is ie (bijna) leeg, dan zul je ‘m toch echt aan de oplader moeten leggen!
Anders doet ie niks meer.
Kan ie alleen nog maar liggen niksen, leeg en nutteloos.
Als je zelf te ver over je eigen grens heen gaat en volledig leeg bent door alle drukte, gebeurt dit waarschijnlijk ook met jou. En geloof me, dat punt wil je níet bereiken…(als je daar al ervaring mee hebt, zul je dit vast beamen).
7. Hoe dan ook: geniet bewust van die momenten die je fijn vindt: een lach, een geintje, een vrolijk kind, iets dat goed gelukt is, een mooi verhaal, een fijn moment.
Als je vooral aan het overleven bent, kun je deze momentjes makkelijk uit het oog verliezen.
Bewust letten op wat wél goed gaat, en hiervan genieten, is essentieel om een feestdag ook als feestdag te kunnen ervaren!
Ik hoop dat je hier iets uit kunt halen dat je helpt om een feestdag ook als feestdag te kunnen beleven in plaats van één grote overleef-uitdaging.
Wat is voor jouw beste ‘maak de feestdagen fijn –tip’? Superfijn als je dit wilt delen in het commentaarveld hieronder!
Wil jij in 2021 meer rust en minder stress ervaren?
Leer hoe je toewerkt naar een prettiger levenstempo en levensritme dat past bij jou, bij wat jij prettig vindt en aan kunt.
Met de training “Laat stress geen burn-out worden” krijg je inzicht je autisme, jouw stress, hoe die stress wordt veroorzaakt en wat jij er zelf aan kan doen om meer rust en minder stress te ervaren. De training biedt persoonlijke, individuele aandacht en maatwerk: oplossingen die voor jou werken. Je leest er hier meer over!