Niet in de rij hoeven staan
In een drukke rij staan met kinderen om je heen, kan een heftig overprikkelende stresssituatie zijn. Herken je dit? Lees dan verder!
Ik ben een stressbron
Allerlei schijnbaar onbenullige details die missen of niet kloppen zorgen samen voor chaos en een vol hoofd. Hoe ga je daar mee om?
Ik noem het stilte, zij noemen het herrie!
Rust of Herrie? Over verschil in intensiteit, ervaring en prikkelverwerking
Dag Rugzak!
Draaglast aanpassen op draagkracht. Zeker bij autisme!
Rijden in de bergen: uitdaging of paniek
Rijden in de bergen: uitdaging of paniek?
Pindakaas en Hagelslag
Prikkelverwerking en bekende smaken.
Ieder een eigen tempo en toch samen zijn?
Ieder zijn eigen tempo en toch samen zijn?
Wachten op je eten zonder fidged-spul….
Wachten op je eten zonder fidged spul
Een tent in het hotel
Een tent in het hotel. Over autisme, licht en geluid
Autistische Koeien?
Autistische koeien? Worden ze niet gek van het geklingel?
Hoe maken we er samen een fijne vakantie van?
Vakantie in een auti-gezin betekent dat het nodig is om bewust stil te staan bij de behoeftes van ieder gezinslid en hoe je samen bij kunt dragen aan een fijne tijd.
Waarom is het zo moeilijk om je grens aan te geven?
Waarom is het zo lastig om je ‘gewoon’ je grens aan te geven als je autisme hebt? Omdat er heel veel verschillende moeilijkheden achter liggen! Wat herken jij?
Als reuk een belangrijke ontspanningsprikkel is en je covid krijgt…
Prikkelgevoeligheid bij autisme heeft niet alleen nadelen, maar ook voordelen! Ken jij de prikkels die je helpen om tot rust te komen?
Overprikkeld door kamperen
Kamperen lijkt zo heerlijk, leuk en ontspannen….maar kan ook voor veel overprikkeling zorgen. Zeker als een of meer gezinsleden autisme hebben, is het belangrijk om hier rekening mee te houden!
‘Prikkel-conditie’ opbouwen voor het post-corona-maatregelen-tijdperk
Het ‘post-corona-tijdperk’… Het feit dat een aantal dingen nu rustiger zijn, is best wel prettig. Maar die rust heeft ook zo zijn nadelen….namelijk het niet meer gewend zijn aan prikkels. Daarom spraken we over ‘prikkelconditie’ opbouwen. Hoe kijk jij hier tegen aan? En wat is jouw ervaring hiermee?
In dit blog vind je ervaringen en tips om weer gewend te kunnen raken aan bepaalde prikkels.
Hoe structuur je helpt om naar jezelf te luisteren
Als je geblokkeerd raakt omdat je geen flauw idee hebt wat je moet, kan dat knap frustrerend zijn. Vaak is dit een grote energievreter en een knauw voor je zelfvertrouwen. De oplossing zit ‘m in het aanbrengen van een passende vorm van structuur, die je de flexibiliteit geeft om te doen wat klopt bij wie je bent.
Wisselen van denkspoor
Als je eenmaal ergens goed over nagedacht hebt en een keus hebt gemaakt voor de juiste oplossing, kan het vedraaid lastig zijn als je partner ineens met andere ideeën aan komt zetten. Toch is het in een relatie, ook met autisme, belangrijk om beide denksporen te kennen en het wisselspoor te vinden naar een gezamenlijke oplossing.
Verjaardag vieren zoals jij het fijn vindt
Je verjaardag vieren: vind je dat fijn of is dit een grote bron van overprikkeling en schuldgevoel? Bij autisme is het vaak nodig om je eigen manier van feest vieren te vinden. Feest waar jij blij van wordt. En dat kan best heel anders dan gebruikelijk zijn!
Autisme in de partnerrelatie: ‘Assumptions are the mother of all f*ckups!’
De quote die ons huwelijk redde: “Assumptions are the mother of all f*ckups!”. Autisme in de parternerrelatie vraagt om concrete, eerlijke communicatie en open minded luisteren naar elkaar. Dat is een kunst apart en wie ‘m niet verstaat, belandt vanzelf in communicatieproblemen!
Over autisme en de noodzaak tot het volgen van je eigen weg op je eigen manier
Wij gaan geregeld even mountainbiken -heerlijk en avontuurlijk! Het mountainbikepad en hoe je erover heen gaat, vind ik een mooie metafoor voor leven met autisme, de extra spanning, de extra stressbronnen, maar ook hoe belangrijk op tijd ‘schakelen’ is om te kunnen genieten. Je leest er meer over in dit blog.
Hoe stress de sluipmoordenaar in je relatie is
Stress doodt de verbinding, de liefde en de gelijkwaardigheid. Als je te maken hebt met autisme in je relatie, dan is het dus super belangrijk om meer grip op je stress te hebben. Verbinding kan immers het best ontstaan vanuit ontspanning.
Moederschap met autisme
Dit gastblog is geschreven door Merel, een alleenstaande moeder met autisme. Ze schrijft over haar dochter met ass en haar moederschap. Dat gaat niet altijd even makkelijk, maar goede zelfzorg helpt haar om haar kinderen goed te begeleiden op hun levenspad.
Kan een autist wel een goede ouder zijn?
Heeft autisme invloed op jouw ouderschap? Ja! Zeker wel. In dit blog schrijf ik vanuit mijn ervaring als dochter, echtgenote en moeder en wat volgens mij de belangrijkste sleutel is naar goed ouderschap met autisme.
Appelbeignets en 4 tips voor meer duidelijkheid in communicatie met je partner.
Gisteren hebben we weer volgens onze eigen traditie appelbeignets gebakken. Vooral héél véél appelbeignets….
Dat bracht een herinnering naar boven aan een paar jaar terug. Mijn man zou appelbeignets bakken. Ik had alles duidelijk voorbereid, dacht ik… Een blog over duidelijkheid in een auti-relatie