Workshopreeks ‘Autisme in de Partnerrelatie’

4 avonden inzichten en tips die je op weg helpen naar een fijne relatie als de liefde niet vanzelfsprekend zichtbaar is

Als autisme of een vermoeden van autisme een rol speelt in je relatie, kan dit voor aardig wat vraagtekens en onbegrip tussen beide partners zorgen. Spanningen hebben de nodige weerslag op de sfeer in het gezin en het geluk van je kinderen. Als dit te lang voortduurt, kan er ondanks dat je officieel een relatie hebt, toch een sterk gevoel van eenzaamheid ontstaan bij beide partners.

Deze spanningen zijn echter vaak ook te verminderen door te snappen waardoor ze ontstaan en wat je ermee kunt. Zo kan er vanuit begrip weer verbinding ontstaan en kun je weer toe werken naar een warme liefdevolle relatie waarin ruimte is voor ieders eigenheid. Dat geeft een hoop rust.

Essentieel hierin is dat je je realiseert dat het niet alleen aan het autisme ligt. Op dat vlak zitten soms hardnekkige belemmerende overtuigingen die neer komen op ‘door het autisme gaat alles fout’. Dit soort gedachten ondermijnen de gelijkwaardigheid in je relatie. En dat breekt op!

Ik ga uit van:

Je hebt samen een relatie, dus je kijkt samen naar mogelijkheden en beperkingen die je beide hebt. Ieder z’n makken. Die moet je van elkaar kennen en accepteren.

Met betrekking tot autisme is het handig dat je in elk geval een idee hebt waar bepaald gedrag vandaag komt. Dat maakt het makkelijker te begrijpen, zowel voor jezelf als voor je partner. Van daar uit kun je oplossingen bedenken die bijdragen aan een meer ontspannen relatie. Scheelt je beide een hoop stress!

In deze reeks van 4 avonden reik ik je graag een aantal zaken aan die jullie kunnen helpen om de verbinding te versterken.

Juist omdat we in een kleine groep werken, is er veel ruimte om op jullie persoonlijke situatie in te gaan en te kijken waar je concreet toe kunt passen wat we bespreken. Bedenk dus vast van te voren wat je graag beantwoord zou willen zien op deze avond. Je mag je vraag ook vast mailen, dan neem ik het antwoord zeker mee in mijn verhaal!

Daarbij gaan we met elkaar in gesprek over jullie ervaringen, successen en twijfels. Want hoe fijn is het als je herkenning vindt, tips en trucs uit kunt wisselen zodat je niet in je eentje het wiel hoeft uit te vinden!

Dag 1

Tijdens deze avond vertel ik op welke manier autisme effect kan hebben op je relatie en geef ik je een aantal tips over wat je kunt doen om elkaar beter te begrijpen en meer rust in de relatie te krijgen.

Dag 2

Deze avond staat in het teken van Praktische Liefde: op welke manier kun je samen je liefde vorm geven?

Ieder heeft zijn/haar eigen manier om te laten weten dat de ander belangrijk is. Weet je dat van elkaar? En weet je wat dat praktisch gezien betekent, wat je concreet kunt doen? Deze avond onderzoek je dat samen en ga je naar huis met plannen om komende tijd toe te passen. Let op! Het kan goed zijn dat eenvoudige acties best wel eens hele mooie gevolgen hebben….;)

Dag 3

Communicatie.

Het kan je relatie maken en breken…Er is van alles over te zeggen en van alles over te leren. Als het gaat om leren zeggen wat je bedoelt en leren luisteren om te begrijpen wat de ander echt bedoelt, vind ik het model van de Geweldloze Communicatie (van Marshall Rosenberg) heel helpend. Om het direct toepasbaar te maken, vraag ik ieder koppel om vast te bedenken welke situatie in jullie relatie je lastig vindt – dan gaan we daarmee aan de slag.

Dag 4

Afspraken maken die je allebei op dezelfde manier begrepen hebt, zodat er geen gedoe meer ontstaat over wat door wie wanneer eigenlijk gedaan zou worden. Bij afspraken maken komt namelijk best veel kijken als je het goed af wilt stemmen. Hoe je dat doet, bespreken we in deze avond.

Samenvatting na afloop

Een samenvatting van wat we deze avonden bespreken, krijg je na afloop toegestuurd. Handig om later samen nog door te kunnen nemen.

Aanmelden Workshopreeks Autisme in de partnerrelatie

Aanmelden voor deze workshopreeks kun je doen door een berichtje naar me te sturen. Geef ook even aan of je alleen met of z’n tweeën komt. Je krijgt binnen 24 uur bevestiging voor je deelname.

Aanmelden voor deze workshopreeks Autisme in de Partnerrelatie

Aanmelden voor de workshop kan door me een berichtje te sturen. Je krijgt binnen 24 uur bevestiging van je aanmelding.

Praktische zaken:

Aanmelden:

Dit kan door een berichtje te sturen met daarin dat je je graag aanmeldt voor deze workshopreeks ‘Autisme in de partnerrelatie’, je naam/namen als je samen met je partner komt.

Samen met je partner mee doen heeft de voorkeur omdat je daarmee makkelijker samen aan je relatie werkt.

Soms zijn er redenen waarom het gewoon samen niet kan, meld je dan toch gerust aan!

Je haalt er sowieso een hoop uit dat je zelf kunt toepassen voor meer rust en acceptatie naar jezelf en je partner. Je krijgt de informatie daarnaast ook toe gemaild zodat je het met je thuis na kunt lezen en delen.

Ik werk in kleine groepjes van maximaal 10 personen, dus tijdig aanmelden is belangrijk om zeker te weten dat je aan kunt schuiven.

Data najaar 2024:

  • Avond 1: Woensdag 4 september
  • Avond 2: Woensdag 18 september
  • Avond 3: Woensdag 2 oktober
  • Avond 4: Dinsdag (!) 15 oktober (want woensdag 16 oktober ben ik jarig;)

Tijd:

Alle avonden zijn van 20.00 – 22.00 uur.

Plaats:

Online via Zoom. De link krijg je toegestuurd na aanmelding.

Kosten:

199,- euro per persoon.

Win-win:

Als je je voor 10 oktober aan meldt,  betaal je maar 99,- per persoon!

Voor jou fijn omdat het een fikse korting is. Voor mij fijn omdat ik dan lekker op tijd weet wie er mee doen;)

Na bevestiging krijg je de factuur per mail toegestuurd.

Deelnemers aan de vorige workshops over autisme in de partnerrelatie gaven aan:

We hebben het als zeer positief ervaren. De openheid van iedereen was bijzonder. En – eerlijk is eerlijk – ook al gaat het om moeilijke dingen, het was wel fijn om te merken dat we niet de enigen zijn die hiermee worstelen! We zullen nog wel moeten oefenen, maar je hebt ons al heel wat praktische tips en werkbladen gegeven waarmee we verder kunnen!

Anke en Jaap

Ik was er nu alleen, maar zou het niet erg vinden om nog een keer mee te doen. Ik hoop dat mijn partner dan ook wil. Hij was wel nieuwsgierig naar wat ik van deze avonden met hem deelde.

Karen

Kijk zeer positief terug op deze workshopreeks. Leuke ontmoetingen & ervaringen uitdelen met mensen die ook open, eerlijk en kwetsbaar durfden te zijn. Ook van jouw persoonlijke inbreng, rust en overzicht genoten.

Cor

Ik ben hoopvol over wat er kan om meer gelijkwaardigheid en respect in onze relatie terug te brengen – het heeft tijd nodig, maar dat is ok.

Hilde

Er vallen een hoop puzzelstukjes op z’n plaats! Het geeft rust om te weten wat we kunnen doen.

Wat fijn om in zo’n rustige setting ervaring uit te wisselen. Het is fijn om herkenning te zien bij elkaar.

Peter en Sabine

Het begrip ‘liefdestalen’ was voor mij het meest waardevol! Mooi om te ontdekken en te snappen wat de ander voor jou doet uit liefde, terwijl je hier eerst misschien helemaal niet bij stil stond.

Dina