
31 December: we hadden we weer volgens onze eigen traditie appelbeignets gebakken. Vooral héél véél appelbeignets….want die zijn hier favoriet. Oliebollen zijn minder in trek. Dat bracht een mooie herinnering naar boven aan een paar jaar terug. Ik ging die dag met dochterlief op stap en mijn man zou appelbeignets bakken.
Ik had alle boodschappen al in huis gehaald, keurig op het aanrecht bij elkaar gezet met een instructiebriefje erbij:
Bloem en bier mengen tot een wat dik beslagje en de appels even met wat citroen, kaneel en suiker mengen
Kon niet mis gaan!
Zo helder als wat!
Alles voorbereid en zelfs duidelijk opgeschreven.
Dacht ik…
Recept
Toen thuis kwam, stond alle voorbereiding nog precies zo op het aanrecht als ik het achter gelaten had. Maar manlief was wel druk met bakken – hij had al een hele lading klaar! Terwijl ik hem verbaast aan kijk, grinnikt hij dat hij toch écht niets kan met zo’n wazig briefje! Hij wil cijfers, hoeveelheden, tijden, concrete aanwijzingen. Daar kan hij appelbeignets mee maken. Niet met ‘bloem en bier mengen’… Hoeveel bloem? Hoeveel bier? En wat is een ‘wat dik beslagje’?!?
Dus hij heeft een recept opgezocht en is wederom naar de supermarkt te gaan om alle ingrediënten te halen zodat hij volgens een duidelijk recept te werk kan gaan.
We hadden er zelf best wel lol om en hebben er maar van gemaakt dat we zo kunnen testen welke appelbeignets het lekkerst zijn 😉.
Heldere communicatie voorkomt geruzie
Nu ging het natuurlijk niet om die appelbeignets.
Het ging om de communicatie.
En over dat wij beide zo anders denken en werken.
En dat wij erom moesten lachen, was omdat we al vele malen vaker hebben lopen stoeien met ‘helder communiceren’. In alle vormen en maten! In het verleden ook vaak met forse conflicten als gevolg. Maar omdat we het nu direct herkenden als ‘mijn manier van doen versus mijn mans manier van doen’, hadden we er plezier in en konden we het mooi gebruiken als reflectiemomentje.
Waarschijnlijk als dit nóg een paar jaar eerder was geweest, was er fikse ruzie uit ontstaan omdat ik het dan stom vond dat hij dubbel boodschappen had gedaan en ik allemaal voorwerk voor niets had gedaan en was hij boos omdat ik niet duidelijk was en had hij misschien wel helemaal niet gaan bakken met zulke belachelijk onduidelijke instructies… en ongetwijfeld hadden we er nog vele extra verwijten bij kunnen pakken….
Gelukkig voor ons (en de kinderen) waren we dat station al gepasseerd.
Duidelijkheid in auti-relatie
Binnen een relatie waarin autisme speelt, is het namelijk niet vanzelfsprekend dat je elkaar direct begrijpt. Omdat je beide op een andere manier denkt en werkt.
Hoe vaak komt het niet voor dat je dénkt dat je duidelijk bent, maar dat het toch anders overkomt bij de ander? Bij ons nooooit natuurlijk (ahum…)
‘Duidelijk’ is een relatief begrip!
Onduidelijkheden over de kleinste dingen, kunnen niet zelden tot grote ruzies leiden. Als een sneeuwballetje dat een zetje krijgt door dat ene dingetje. Als er al veel extra spanning en stress in de relatie speelt, dan wordt dat sneeuwballetje vanzelf een lawine van verwijten over en weer.
Daar wordt niemand gelukkig van.
4 Tips op weg naar duidelijkheid
Duidelijke communicatie is nog niet zo simpel. Maar hier zijn wel een paar tips die je sowieso op weg helpen:
- Bij miscommunicatie en irritatie is het ten eerste belangrijk om je niet direct mee te laten sleuren in de irritatie. In principe kun je er vanuit gaan dat je geen van beide vervelende intenties had. Als je met mededogen kunt kijken naar jezelf en je partner, kun je op onderzoek uit wat er precies aan de hand is.
- Je kunt zelf voor duidelijkheid gaan zorgen door iets na te vragen, op te zoeken of iets te doen op een manier die je wel duidelijk vindt.
- In contact met elkaar is checken super belangrijk: ‘volgens mij zeg je dit – heb ik je zo goed begrepen?’. Ooit hebben we zelf als tip van een relatietherapeut gehad om de woorden ‘klopt dat?’ veel vaker te benutten in gesprek met elkaar. Simpele truc, doch zéér effectief kan ik je vertellen!
- En als het gaat om instructies, boodschappenlijstjes of andere notities: laat gewoon even nalezen en bespreek wat om verheldering vraagt.
Dat hoeft allemaal echt niet altijd bloedserieus. Communicatie hoeft ook echt niet automatisch perfect te verlopen. Het is nu eenmaal zoeken en uitproberen. Soms zijn het van die ‘kunstjes’ in communicatie die je toepast en uitprobeert of het voor je werkt. Daar kun je ook om lachen en een vleugje humor door gooien – voedt het gelijk weer wat plezier in je relatie!
Want heel verschillend zijn en denken kan lastig zijn, maar ook mooi, verbazingwekkend en leuk. En samen lachen om elkaars eigenaardigheden die je niet hoeft te veranderen geeft fijne momentjes samen😉
Basis = rust en jezelf kennen
Een belangrijke basis is dan wel dat je je eigen handleiding kent en aan elkaar uit kunt leggen wat belangrijk voor je is. Ook momenten van rust en reflectie zijn belangrijk om je communicatie met elkaar te verbeteren en duidelijker te maken. Als je veel stress ervaart, kunnen onduidelijkheden een hele grote stressbron zijn. Niet zelden leidt dat dan juíst thuis tot ‘buitenproportioneel ontploffen’, maar alle gevolgen van dien (zoals schuldgevoel, afstand, spanning en angst).
Wil je dit voorkomen en vanuit meer rust en inzicht je communicatie verbeteren, doe dan mee met de training ‘Laat stress geen burn-out worden!’. Tijdens deze training maak je je eigen handleiding naar meer rust in je leven.
Helder communiceren over stress, grenzen en hulp is hier een onderdeel van. Zo’n ‘handleiding naar meer rust’ is in eerste instantie fijn inzichtelijk voor jezelf, maar helpt je ook om goed te verwoorden naar je omgeving (bijvoorbeeld werk, partner) wat prettiger werkt, zodat je er beide plezier van hebt. Zeker in je relatie kun je hier veel profijt van hebben!
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een meer 'auti-proof' leven?
Regelmatig geef ik workshops – zowel live als online. Hierin bespreek ik diverse onderwerpen rondom autisme, ouderschap, stress en autisme in de partnerrelatie en kun je samen met andere ouders met autisme kennis en ervaring delen. Bij de live workshops werk ik vaak samen met Miranda Schoot-Poeze als ervaringsdeskundig autismecoach.
Wil jij toewerken naar meer rust en minder stress in je leven en relatie?
Dan is de eerste stap het creëren van meer rust!
Met een hoofd vol chaos en stress is het onmogelijk om contact te maken met een ander.
Daarvoor moet je eerst het contact met jezelf herstellen.
Wil je weten jij daarvoor nodig hebt? Dat leer je in de training ‘Laat stress geen burn-out worden!’